Het Grandcafé: het offtopic van de Desert Rabbits

Plaats hier leuke filmpies, plaatjes, links enz.

Moderators: Moderators, Staff

Post Reply
User avatar
[DR] Supernova [NL]
Forum Admin
Forum Admin
Posts: 5818
Joined: 09 Nov 2003, 22:59
Location: Rijssen
Contact:

Post by [DR] Supernova [NL] »

Image
Grondstoffen
De belangrijkste grondstoffen die tegenwoordig gebruikt worden zijn:
-Water
-Graan
-Hop
-Gist


Water
Water is een belangrijke, zoniet de belangrijkste grondstof
Bier bestaat uit ongeveer 90-95% water en daarom is de gesteldheid van het water ook erg belangrijk. Dit verklaart dan ook mede het smaakverschil tussen dezelfde bieren gebrouwen in verschillende gebieden en landen.
De meeste grote brouwerijen gebruiken tegenwoordig onthard water waar ze verschillende zouten aan toevoegen om een constante waterkwaliteit te krijgen.

Graan
Voor de bierbereiding worden diverse graansoorten gebruikt. De bekendste is gerst. Hoofdzaak is dat uit de granen het zetmeel gehaald wordt en dat dit in de brouwerij omgezet wordt in suikers.
Speciale brouwers gerst wordt over de gehele wereld verbouwd en het zijn vooral de kiemkracht, het vochtgehalte en het eiwitgehalte die de kwaliteit bepalen. Tarwe wordt gebruikt om de zogenaamde witbieren te brouwen. Meestal gebruikt men een mengsel van gerst en tarwe (elk 50%). Zelfs rijst en maïs worden gebruikt maar dit is voornamelijk om prijstechnische redenen.


Hop
Hop is niet altijd gebruikt voor het bereiden van bier. Sinds 736 heeft men gegevens over het verbouwen van hop in Hallertau Duitsland. Nu nog een van de bekendste hopgebieden ter wereld.Daarvoor (en in Nederland later ook nog) gebruikte men gruit, een kruidenmengsel dat voor het grootste gedeelte uit gagel bestond. Gagel is een heesterachtige plant die voornamelijk op moerasachtige grond groeit. Rond 1300 kwam hop naar Nederland. Hop is een klimplant en men gebruikt de onbevruchte vrouwelijke bloesem van deze plant. De werking is tweezijdig. Hop geeft het bier zijn bittere smaak en daarnaast zorgt het voor een betere houdbaarheid (Vroeger erg belangrijk).

Gist
Een zeer belangrijke hulpstof bij de bereiding van bier is de gist. Gist is niet alleen nodig om suiker in alcohol en koolzuur om te zetten, maar gist heeft tevens een grote invloed op de smaak van het bier.
Er bestaan zeer veel verschillende soorten gisten, maar een paar variëteiten daarvan zijn maar bruikbaar voor de bereiding van bier.

Dankzij het onderzoek van Louis Pasteur werd duidelijk dat tijdens de wijngisting een toename optrad van het gewicht van de gist die gekoppeld was aan een toename van de hoeveelheid geproduceerde koolstofdioxide. Hieruit concludeerde hij dat er een chemische omzetting plaats vond.
Verder onderzoek toonde aan dat gistcellen verantwoordelijk zijn voor de omzetting van suikers in alcohol en koolstofdioxide. Tevens bleken extracten van gistcellen ook andere chemische reacties te katalyseren. De hiervoor verantwoordelijke stoffen werden enzymen genoemd, wat in het Grieks “in gistâ€
Last edited by [DR] Supernova [NL] on 08 Mar 2007, 09:23, edited 1 time in total.
Image

User avatar
[DR] 0plank0 [NL]
Member
Member
Posts: 1357
Joined: 24 Jan 2007, 20:54
Contact:

Post by [DR] 0plank0 [NL] »

weet je wat nog beter helpen .. pistolets (6 proodjes in 1 verpakking die 7 minuten bij 220 graden oven) en dan vile amircan erop of knoflooksaus of tapenade/pesto/rosso of kaas
en dan water met beetje siroop er door heen.. heerlijk :P
of pizza nog lekkerder
of hamburgers die ownen
Pure Hard Dance :D

Kiekeboe
Controlfreak.+?

User avatar
Marcus Brutus [NL]
Posts: 212
Joined: 24 Jun 2005, 00:28
Location: Colosseum/Rome
Contact:

Post by Marcus Brutus [NL] »

STFU !!! 8) :lol:

[DR] Younger [NL]
Member
Member
Posts: 1005
Joined: 03 Dec 2004, 23:53
Location: Arnhem
Contact:

Post by [DR] Younger [NL] »

Gerecht: hoofdgerecht
Aantal personen: 4
Keukensoort: Nederlands
Bereidingstijd: 30 min.

Ingrediënten:
1 pak aardappelpuree voor 4 pers.
250 gram gekookte ham in dikke plakken of in blokjes
500 gram gesneden savooienkool
150 gram jongbelegen kaas 1 dikke plak
3 eetl. olie
1 theel. kerrie
1 snufje zout en versgemalen peper
1 eetl. citroensap
4 eetl. gefruite uitjes

Voorbereiding:
Maak de aardappelpuree op de gebruikelijke manier en houd warm. Controleer de gesneden kool op dikke nerven en verwijder die. Snijd de ham zonodig in blokjes. Snijd de kaas in blokjes.

Bereiding:
Verhit de olie in een pan en roerbak de kool en de ham omscheppend tot de kool begint te slinken. Bestrooi met de kerrie en wat zout en peper en bedruppel met het citroensap of de azijn. Schep het koolmengsel met de kaasblokjes door de puree en laat goed omscheppend doorwarmen.

Wijnadvies:
Zuidafrikaners maken de 'droe steen', een milde witte wijn van de druif Chenin Blanc, die hier prima past (9-11°C).

Voedingswaarde per persoon:

eiwit: 28 g
vet: 30 g
koolhydraten: 33 g

:lol:
Image

User avatar
[DR] Supernova [NL]
Forum Admin
Forum Admin
Posts: 5818
Joined: 09 Nov 2003, 22:59
Location: Rijssen
Contact:

Post by [DR] Supernova [NL] »

zo, ps2 staat er :)
Image

User avatar
[DR] Makoez [NL]
Forum Admin
Forum Admin
Posts: 1615
Joined: 25 Jun 2006, 16:08
Location: Elst (u)
Contact:

Post by [DR] Makoez [NL] »

[DR] Supernova [NL] wrote:zo, ps2 staat er :)
Ohja ik zou nog ff een lijstje maken voor je.
Morgen :oops:

User avatar
[DR] Bananenbaas [NL]
Member
Member
Posts: 2571
Joined: 11 May 2006, 22:23
Location: Groningen, Friesland
Contact:

Post by [DR] Bananenbaas [NL] »

Hier nog iets lekkers om het vrouwtje 's ochtends mee wakker te maken ;)

Wentelteefjes
Wentelteefjes zijn een oeroud recept. Ze worden vaak gemaakt om oud brood op te werken. Wentelteefjes staan ook bekend als "verloren boterhammen" of "gewonnen brood".
Ingredienten
Voor 4 Personen:

- 3 eieren
- 5 dl melk
- 100 gr suiker
- boter
- poedersuiker
- 8 sneden oud brood

Bereidingswijze
Klop de eieren los met de melk en de suiker. Dip de sneetjes brood langs beide kanten even in het mengsel. Bak ze in een pan met wat bakboter aan beide zijden goudbruin. Serveren met wat poedersuiker of kaneel.

Ook lekker met een bolletje ijs, wat honing of confituur.

User avatar
[DR] Supernova [NL]
Forum Admin
Forum Admin
Posts: 5818
Joined: 09 Nov 2003, 22:59
Location: Rijssen
Contact:

Post by [DR] Supernova [NL] »

Als mijn teefje wentelt, gaan we met het lepeltje eten.
Image

User avatar
[DR] Patchy [NL]
Member
Member
Posts: 1698
Joined: 09 Nov 2003, 20:02
Location: Emmen
Contact:

Post by [DR] Patchy [NL] »

hallo luitjes.....
interesant topic..
oww en allemaal WoW gaan spelen he :D

BUY GOLD ONLINE!! SUPPORT THE GOLDFARMERS!!
SPMAZOR!!!

User avatar
[DR] Supernova [NL]
Forum Admin
Forum Admin
Posts: 5818
Joined: 09 Nov 2003, 22:59
Location: Rijssen
Contact:

Post by [DR] Supernova [NL] »

in·te·res·sant (bn.)
1 de aandacht, de nieuwsgierigheid prikkelend => belangwekkend, boeiend, wetenswaardig; <=> oninteressant
2 financieel aantrekkelijk
:twisted:
Image

[DR] Born [NL]
Posts: 393
Joined: 12 Jan 2005, 19:06
Location: Het is groot en rond en er lopen ongeveer 6 miljard mensen op, ra ra wat is het ....
Contact:

Stapt u in ?

Post by [DR] Born [NL] »

Boarding the chopper and setting sails to this lovely resort to go mess it up a bit :twisted:

Image

Image

Image

Image

Image

Image
"Some days you are the Pigeon...Some days you are the Statue"
Image

[DR] MasterX [NL]
Member
Member
Posts: 1612
Joined: 09 Mar 2006, 14:30
Location: Only AIVD knows
Contact:

Post by [DR] MasterX [NL] »

Don't like the glow effect :?

User avatar
[DR] Bananenbaas [NL]
Member
Member
Posts: 2571
Joined: 11 May 2006, 22:23
Location: Groningen, Friesland
Contact:

Post by [DR] Bananenbaas [NL] »

Ga jij die motion blur eens ff uitzetten :P Dit is vet verlept! En trouwens die ene kerel heeft ook een behoorlijk raar hoofd! :twisted:
Image

Deze ja! :twisted:

User avatar
Marcus Brutus [NL]
Posts: 212
Joined: 24 Jun 2005, 00:28
Location: Colosseum/Rome
Contact:

Post by Marcus Brutus [NL] »

"En trouwens, die ene kerel heeft ook een behoorlijk raar hoofd!"

En dat zeg jij,met zo'n avatar,LMAO!!! :P :lol:
Image

User avatar
[DR] Supernova [NL]
Forum Admin
Forum Admin
Posts: 5818
Joined: 09 Nov 2003, 22:59
Location: Rijssen
Contact:

Post by [DR] Supernova [NL] »

Komop Bass :D
Image

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests