
Grondstoffen
De belangrijkste grondstoffen die tegenwoordig gebruikt worden zijn:
-Water
-Graan
-Hop
-Gist
Water
Water is een belangrijke, zoniet de belangrijkste grondstof
Bier bestaat uit ongeveer 90-95% water en daarom is de gesteldheid van het water ook erg belangrijk. Dit verklaart dan ook mede het smaakverschil tussen dezelfde bieren gebrouwen in verschillende gebieden en landen.
De meeste grote brouwerijen gebruiken tegenwoordig onthard water waar ze verschillende zouten aan toevoegen om een constante waterkwaliteit te krijgen.
Graan
Voor de bierbereiding worden diverse graansoorten gebruikt. De bekendste is gerst. Hoofdzaak is dat uit de granen het zetmeel gehaald wordt en dat dit in de brouwerij omgezet wordt in suikers.
Speciale brouwers gerst wordt over de gehele wereld verbouwd en het zijn vooral de kiemkracht, het vochtgehalte en het eiwitgehalte die de kwaliteit bepalen. Tarwe wordt gebruikt om de zogenaamde witbieren te brouwen. Meestal gebruikt men een mengsel van gerst en tarwe (elk 50%). Zelfs rijst en maïs worden gebruikt maar dit is voornamelijk om prijstechnische redenen.
Hop
Hop is niet altijd gebruikt voor het bereiden van bier. Sinds 736 heeft men gegevens over het verbouwen van hop in Hallertau Duitsland. Nu nog een van de bekendste hopgebieden ter wereld.Daarvoor (en in Nederland later ook nog) gebruikte men gruit, een kruidenmengsel dat voor het grootste gedeelte uit gagel bestond. Gagel is een heesterachtige plant die voornamelijk op moerasachtige grond groeit. Rond 1300 kwam hop naar Nederland. Hop is een klimplant en men gebruikt de onbevruchte vrouwelijke bloesem van deze plant. De werking is tweezijdig. Hop geeft het bier zijn bittere smaak en daarnaast zorgt het voor een betere houdbaarheid (Vroeger erg belangrijk).
Gist
Een zeer belangrijke hulpstof bij de bereiding van bier is de gist. Gist is niet alleen nodig om suiker in alcohol en koolzuur om te zetten, maar gist heeft tevens een grote invloed op de smaak van het bier.
Er bestaan zeer veel verschillende soorten gisten, maar een paar variëteiten daarvan zijn maar bruikbaar voor de bereiding van bier.
Dankzij het onderzoek van Louis Pasteur werd duidelijk dat tijdens de wijngisting een toename optrad van het gewicht van de gist die gekoppeld was aan een toename van de hoeveelheid geproduceerde koolstofdioxide. Hieruit concludeerde hij dat er een chemische omzetting plaats vond.
Verder onderzoek toonde aan dat gistcellen verantwoordelijk zijn voor de omzetting van suikers in alcohol en koolstofdioxide. Tevens bleken extracten van gistcellen ook andere chemische reacties te katalyseren. De hiervoor verantwoordelijke stoffen werden enzymen genoemd, wat in het Grieks “in gistâ€