Het Grandcafé: het offtopic van de Desert Rabbits
Moderators: Moderators, Staff
- [DR] Supernova [NL]
- Forum Admin
- Posts: 5818
- Joined: 09 Nov 2003, 22:59
- Location: Rijssen
- Contact:
Grondstoffen
De belangrijkste grondstoffen die tegenwoordig gebruikt worden zijn:
-Water
-Graan
-Hop
-Gist
Water
Water is een belangrijke, zoniet de belangrijkste grondstof
Bier bestaat uit ongeveer 90-95% water en daarom is de gesteldheid van het water ook erg belangrijk. Dit verklaart dan ook mede het smaakverschil tussen dezelfde bieren gebrouwen in verschillende gebieden en landen.
De meeste grote brouwerijen gebruiken tegenwoordig onthard water waar ze verschillende zouten aan toevoegen om een constante waterkwaliteit te krijgen.
Graan
Voor de bierbereiding worden diverse graansoorten gebruikt. De bekendste is gerst. Hoofdzaak is dat uit de granen het zetmeel gehaald wordt en dat dit in de brouwerij omgezet wordt in suikers.
Speciale brouwers gerst wordt over de gehele wereld verbouwd en het zijn vooral de kiemkracht, het vochtgehalte en het eiwitgehalte die de kwaliteit bepalen. Tarwe wordt gebruikt om de zogenaamde witbieren te brouwen. Meestal gebruikt men een mengsel van gerst en tarwe (elk 50%). Zelfs rijst en maïs worden gebruikt maar dit is voornamelijk om prijstechnische redenen.
Hop
Hop is niet altijd gebruikt voor het bereiden van bier. Sinds 736 heeft men gegevens over het verbouwen van hop in Hallertau Duitsland. Nu nog een van de bekendste hopgebieden ter wereld.Daarvoor (en in Nederland later ook nog) gebruikte men gruit, een kruidenmengsel dat voor het grootste gedeelte uit gagel bestond. Gagel is een heesterachtige plant die voornamelijk op moerasachtige grond groeit. Rond 1300 kwam hop naar Nederland. Hop is een klimplant en men gebruikt de onbevruchte vrouwelijke bloesem van deze plant. De werking is tweezijdig. Hop geeft het bier zijn bittere smaak en daarnaast zorgt het voor een betere houdbaarheid (Vroeger erg belangrijk).
Gist
Een zeer belangrijke hulpstof bij de bereiding van bier is de gist. Gist is niet alleen nodig om suiker in alcohol en koolzuur om te zetten, maar gist heeft tevens een grote invloed op de smaak van het bier.
Er bestaan zeer veel verschillende soorten gisten, maar een paar variëteiten daarvan zijn maar bruikbaar voor de bereiding van bier.
Dankzij het onderzoek van Louis Pasteur werd duidelijk dat tijdens de wijngisting een toename optrad van het gewicht van de gist die gekoppeld was aan een toename van de hoeveelheid geproduceerde koolstofdioxide. Hieruit concludeerde hij dat er een chemische omzetting plaats vond.
Verder onderzoek toonde aan dat gistcellen verantwoordelijk zijn voor de omzetting van suikers in alcohol en koolstofdioxide. Tevens bleken extracten van gistcellen ook andere chemische reacties te katalyseren. De hiervoor verantwoordelijke stoffen werden enzymen genoemd, wat in het Grieks “in gistâ€
Last edited by [DR] Supernova [NL] on 08 Mar 2007, 09:23, edited 1 time in total.
- [DR] 0plank0 [NL]
- Member
- Posts: 1357
- Joined: 24 Jan 2007, 20:54
- Contact:
weet je wat nog beter helpen .. pistolets (6 proodjes in 1 verpakking die 7 minuten bij 220 graden oven) en dan vile amircan erop of knoflooksaus of tapenade/pesto/rosso of kaas
en dan water met beetje siroop er door heen.. heerlijk
of pizza nog lekkerder
of hamburgers die ownen
en dan water met beetje siroop er door heen.. heerlijk
of pizza nog lekkerder
of hamburgers die ownen
Pure Hard Dance
Kiekeboe
Controlfreak.+?
Kiekeboe
Controlfreak.+?
- Marcus Brutus [NL]
- Posts: 212
- Joined: 24 Jun 2005, 00:28
- Location: Colosseum/Rome
- Contact:
-
- Member
- Posts: 1005
- Joined: 03 Dec 2004, 23:53
- Location: Arnhem
- Contact:
Gerecht: hoofdgerecht
Aantal personen: 4
Keukensoort: Nederlands
Bereidingstijd: 30 min.
Ingrediënten:
1 pak aardappelpuree voor 4 pers.
250 gram gekookte ham in dikke plakken of in blokjes
500 gram gesneden savooienkool
150 gram jongbelegen kaas 1 dikke plak
3 eetl. olie
1 theel. kerrie
1 snufje zout en versgemalen peper
1 eetl. citroensap
4 eetl. gefruite uitjes
Voorbereiding:
Maak de aardappelpuree op de gebruikelijke manier en houd warm. Controleer de gesneden kool op dikke nerven en verwijder die. Snijd de ham zonodig in blokjes. Snijd de kaas in blokjes.
Bereiding:
Verhit de olie in een pan en roerbak de kool en de ham omscheppend tot de kool begint te slinken. Bestrooi met de kerrie en wat zout en peper en bedruppel met het citroensap of de azijn. Schep het koolmengsel met de kaasblokjes door de puree en laat goed omscheppend doorwarmen.
Wijnadvies:
Zuidafrikaners maken de 'droe steen', een milde witte wijn van de druif Chenin Blanc, die hier prima past (9-11°C).
Voedingswaarde per persoon:
eiwit: 28 g
vet: 30 g
koolhydraten: 33 g
Aantal personen: 4
Keukensoort: Nederlands
Bereidingstijd: 30 min.
Ingrediënten:
1 pak aardappelpuree voor 4 pers.
250 gram gekookte ham in dikke plakken of in blokjes
500 gram gesneden savooienkool
150 gram jongbelegen kaas 1 dikke plak
3 eetl. olie
1 theel. kerrie
1 snufje zout en versgemalen peper
1 eetl. citroensap
4 eetl. gefruite uitjes
Voorbereiding:
Maak de aardappelpuree op de gebruikelijke manier en houd warm. Controleer de gesneden kool op dikke nerven en verwijder die. Snijd de ham zonodig in blokjes. Snijd de kaas in blokjes.
Bereiding:
Verhit de olie in een pan en roerbak de kool en de ham omscheppend tot de kool begint te slinken. Bestrooi met de kerrie en wat zout en peper en bedruppel met het citroensap of de azijn. Schep het koolmengsel met de kaasblokjes door de puree en laat goed omscheppend doorwarmen.
Wijnadvies:
Zuidafrikaners maken de 'droe steen', een milde witte wijn van de druif Chenin Blanc, die hier prima past (9-11°C).
Voedingswaarde per persoon:
eiwit: 28 g
vet: 30 g
koolhydraten: 33 g
- [DR] Supernova [NL]
- Forum Admin
- Posts: 5818
- Joined: 09 Nov 2003, 22:59
- Location: Rijssen
- Contact:
- [DR] Makoez [NL]
- Forum Admin
- Posts: 1615
- Joined: 25 Jun 2006, 16:08
- Location: Elst (u)
- Contact:
- [DR] Bananenbaas [NL]
- Member
- Posts: 2571
- Joined: 11 May 2006, 22:23
- Location: Groningen, Friesland
- Contact:
Hier nog iets lekkers om het vrouwtje 's ochtends mee wakker te maken
Wentelteefjes
Wentelteefjes zijn een oeroud recept. Ze worden vaak gemaakt om oud brood op te werken. Wentelteefjes staan ook bekend als "verloren boterhammen" of "gewonnen brood".
Ingredienten
Voor 4 Personen:
- 3 eieren
- 5 dl melk
- 100 gr suiker
- boter
- poedersuiker
- 8 sneden oud brood
Bereidingswijze
Klop de eieren los met de melk en de suiker. Dip de sneetjes brood langs beide kanten even in het mengsel. Bak ze in een pan met wat bakboter aan beide zijden goudbruin. Serveren met wat poedersuiker of kaneel.
Ook lekker met een bolletje ijs, wat honing of confituur.
Wentelteefjes
Wentelteefjes zijn een oeroud recept. Ze worden vaak gemaakt om oud brood op te werken. Wentelteefjes staan ook bekend als "verloren boterhammen" of "gewonnen brood".
Ingredienten
Voor 4 Personen:
- 3 eieren
- 5 dl melk
- 100 gr suiker
- boter
- poedersuiker
- 8 sneden oud brood
Bereidingswijze
Klop de eieren los met de melk en de suiker. Dip de sneetjes brood langs beide kanten even in het mengsel. Bak ze in een pan met wat bakboter aan beide zijden goudbruin. Serveren met wat poedersuiker of kaneel.
Ook lekker met een bolletje ijs, wat honing of confituur.
- [DR] Supernova [NL]
- Forum Admin
- Posts: 5818
- Joined: 09 Nov 2003, 22:59
- Location: Rijssen
- Contact:
- [DR] Patchy [NL]
- Member
- Posts: 1698
- Joined: 09 Nov 2003, 20:02
- Location: Emmen
- Contact:
- [DR] Supernova [NL]
- Forum Admin
- Posts: 5818
- Joined: 09 Nov 2003, 22:59
- Location: Rijssen
- Contact:
-
- Posts: 393
- Joined: 12 Jan 2005, 19:06
- Location: Het is groot en rond en er lopen ongeveer 6 miljard mensen op, ra ra wat is het ....
- Contact:
Stapt u in ?
Boarding the chopper and setting sails to this lovely resort to go mess it up a bit
"Some days you are the Pigeon...Some days you are the Statue"
-
- Member
- Posts: 1612
- Joined: 09 Mar 2006, 14:30
- Location: Only AIVD knows
- Contact:
- [DR] Bananenbaas [NL]
- Member
- Posts: 2571
- Joined: 11 May 2006, 22:23
- Location: Groningen, Friesland
- Contact:
- Marcus Brutus [NL]
- Posts: 212
- Joined: 24 Jun 2005, 00:28
- Location: Colosseum/Rome
- Contact:
- [DR] Supernova [NL]
- Forum Admin
- Posts: 5818
- Joined: 09 Nov 2003, 22:59
- Location: Rijssen
- Contact:
Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 18 guests